Hírek

Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram
A felhívás kódszáma: GINOP-8.3.5-18

A Hitelprogram keretében 2022. december 08.-tól 2023. február 15.-ig lehet Kölcsönkérelmet benyújtani.

A Hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások likvid működésének zavartalan biztosításához szükséges készlet beszerzések, illetve működési költségek finanszírozása, amelyekre e Termékleírás alapján a költségek elszámolhatóak.

Kölcsön Típusa:

Éven túli lejáratú forgóeszköz típusú Kölcsön.

Hitelkeret összege:

Minimum 5 millió Ft – Maximum 150 millió Ft

Az igényelt kölcsön összege a Hitelprogramban korábban megítélt kölcsönök összegével együttesen nem haladhatja meg a Végső Kedvezményezett utolsó 2 teljes lezárt üzleti év árbevétel átlagának 25%-át.

Kölcsönfelvevők köre:

A Hitelprogram keretében kölcsönre az alábbi gazdálkodási formakóddal rendelkező gazdálkodó szervezetek jogosultak:

Gazdálkodási formakód szerint:

 113 Korlátolt felelősségű társaság

 114 Részvénytársaság

116 Közkereseti társaság

117 Betéti társaság

121 Szociális szövetkezet

123 Iskola szövetkezet

124 Agrárgazdasági szövetkezet

129 Egyéb szövetkezet

228 Egyéni cég

231 Egyéni vállalkozó

A Hitelprogramban konzorciumok, kezdő vállalkozások nem igényelhetnek támogatást. A jelen Hitelprogram keretében a kölcsönigénylő csak egyszer részesülhet támogatásban.

Elszámolható költségek:

A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet [továbbiakban 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet] 5. mellékletének 5.2.3.6 pontjából az alábbiak (a vállalkozások általános tevékenységének megerősítését célzó tőkebefektetés meglévő piaci helyzet megerősítését és megvédését célzó tevékenységek, valamint kapacitás felhasználás megerősítése célhoz kapcsolódóan)

Készlet beszerzés költségei:

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 3. § (6) bekezdés 5. pontja szerinti készletbeszerzés költségei, az alábbiak szerint:

- csak a szavatossági időn belüli, és az elfekvő készletek értékével csökkentett anyagok, késztermékek, áruk, valamint a növendék-, hízó- és egyéb állatok fogadhatóak el.

- kivéve használt készletek, idegen készletek (vállalkozás telephelyén tárolt idegen készlet, vállalkozás által idegen helyen tárolt készletek, úton levő készletek, a bizományi, ügynöki, közvetítői értékesítésre átadott készlete) beérkezett, de nem számlázott készletek, bérmunka vagy javítás céljából kölcsönadott/átvett készletek, közvetített szolgáltatás.

 

Működési költségek finanszírozásának költségei:

  1. a) a Sztv. 78. § (1) bekezdése szerinti egyéb termeléshez szükséges költségek,
  2. b) a Sztv. 78. § (2) bekezdése szerinti nyersanyagok beszerzési költségei,
  3. c) a Sztv. 78. § (3) bekezdése szerinti igénybe vett szolgáltatások értéke,
  4. d) a Sztv. 79. §-a szerinti munkaerő költségek (kivéve távmunka),
  5. e) közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségek a Korm.rendelet 5. mellékletének 3.9.1.1. pontja szerint, beleértve a telefon, fax, internet, telekommunikáció költségeit.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a Támogatást Igénylő (Végső Kedvezményezett) a „Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022” keretében támogatói okirattal rendelkezik, a támogatás elszámolási időszakában benyújtott földgáz, villamosenergia és távhő számlái vonatkozásában, a jelen felhívás keretében elszámolható költségként kizárólag a számla nettó értékének 50%-os összege vehető figyelembe.

A költségek elszámolhatóságával kapcsolatos általános előírásokat, továbbá az egyes költségtípusokra vonatkozó részletes szabályozást a 272/2014 (XI.5.) Korm. rendelet 5. mellékletét képező Nemzeti szabályozás az elszámolható költségekről - 2014-2020 programozási időszak című útmutató tartalmazza.

Biztosítékok köre:

Az elvárt fedezettség mértéke

- 5.000.000-25.000.000 Ft közötti hitelösszeg esetén

  • gazdasági társaságok, szövetkezetek esetén az 50%-ot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkező természetes személy tényleges tulajdonos(ok) készfizető kezessége, egyéni vállalkozók esetén az egyéni vállalkozón kívüli természetes személy készfizető kezessége vagy
  • az elvárt fedezettség mértéke a tőkekitettség 20 %-a, az egyes biztosítékok fedezeti szorzóval diszkontált befogadási értékéből számítva. Az alábbi biztosítékok fogadhatók el:

Ø ingatlan jelzálogjog (legfeljebb 2. ranghelyen)

Ø fizetési számlakövetelésen alapított óvadék

Ø hitelintézet által vállalt garancia - 25.000.001-150.000.000 Ft közötti hitelösszeg esetén

 

A minimálisan elvárt fedezettség mértéke a tőkekitettség 20 %-a, az egyes biztosítékok fedezeti szorzóval diszkontált befogadási értékéből számítva és gazdasági társaságok, szövetkezetek esetén az 50%-ot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkező természetes személy tényleges tulajdonos(ok) készfizető kezessége, illetve egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozón kívüli természetes személy készfizető kezessége.

Az alábbi biztosítéki formák fogadhatók el:

Ø ingatlan jelzálogjog (legfeljebb 2. ranghelyen)

Ø fizetési számlakövetelésen alapított óvadék

Ø hitelintézet által vállalt garancia

Megvalósítási hely:

A Végső Kedvezményezett Magyarországon, közép-Magyarországi régión kívül bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe. A Közép-Magyarország régióban székhellyel rendelkező Végső Kedvezményezett forgóeszköz finanszírozása is támogatható, azzal, hogy a megvásárolni kívánt készlet és a működési költség a közép-Magyarországi régión kívül bejegyzett telephelyre vagy fióktelepre kerül beszerzésre vagy annak érdekében merül fel.

A megvalósulási helynek a Kölcsönkérelem benyújtásakor már bejegyzettnek kell lennie a cégkivonatban, illetve a Végső Kedvezményezettről vezetett megfelelő nyilvántartásban, továbbá igazolni kell azt is, hogy ott az utolsó lezárt üzleti évben valóban gazdasági tevékenység folyt és jelenleg is folyik.